Misogi Aiki Dojo

Cím: Budapest XI. ker., Baranyai u. 16-18., Bárdos Lajos Ált. Isk. és Gimnázium
Vezető: Kárpáti Gábor Csaba, 5. dan
Edzések: hétfő, csütörtök - kezdő: 18-19.30, haladó: 19:30-20:45
Kapcsolat: Kárpáti Gábor Csaba
Weboldal: http://aikido.hu/

A Misogi Aiki Dojo 1997-ben alakult, és első edzéseinket az akkor indult Oktogon Dojóban tartottuk. A Misogi mellett különböző szervezetekhez tartozó dojók is működtek. A szerény körülmények ellenére egy jó hangulatú társaság magja jött létre, melyből négyen (Becze Zsolt, Koczkás Józsi, Kriván Andi és Nagy Gyula) már danosok lettek – igaz Andi (fiatal kora miatt) Víg Évánál kezdett a Szamurájtörp gyerekedzésein, csak később csatlakozott a Misogihoz.

Az Oktogon Dojo 1 éves működés után – a lakók “áldásos” tevékenysége miatt – megszűnt, így a Misoginak is költöznie kellett. Víg Éva 5 percre az Oktogontól, a Lovag utcában – szintén egy pincehelyiségben – alakított ki egy dojót: a Paprika Dojót. Oda tettük át mi is a székhelyünket. Sajnos ez az edzőterem sem működhetett sokáig, mert a lakók itt sem szerették a “puffogásokat”. A Paprika megszűnte után mindenkinek ismét új helyet kellett találnia.

A Paprika Dojo megszűnése után a Misogi a Szentkirály utcai Spartacus edzőterembe kötözött, ahol évekig edzettünk a tatami 1/3-án (a függöny másik oldalán, velünk párhuzamosan karate edzés folyt).

Még ebben a korszakban ismerkedtünk meg Jim Sorrentinóval, Saotome Mitsugi shihan egyik instruktorával, aki éppen ekkor Magyarországon járt. Rá egy évre a dojo szervezett egy edzőtábort az ő vezetésével. Jim ekkor adta át Saotome sensei “Takemusu Aiki” kalligráfiáját, amit a shihan a dojónak festett. A nyáron már egy kis csapat ki is utazott Franciaországba, Saotome sensei edzőtáborába. Utána még két nyáron részt vettünk a 10 napos Le Vigan-i edzőtáboron, ahol igen sokat tanultunk az Aikido technikai és szellemi oldalából.

A Spartacus már minőségi változást jelentett a körülmények tekintetében, ám ez sem maradhatott végleges, ugyanis az egész edzőtermet visszaadták korábbi tulajdonosának, a Pázmány Péter Kat. Egyetemnek – így az ottani tatamis terem is megszűnt.

Lassan az a szóbeszéd járta a dojóban, hogy ahová mi betesszük a lábunkat, az a hely hamarosan megszűnik.  Szerencsére a párhuzamos utcában, a Vörösmarty Gimnáziumban sikerült termet szerezni, csakhogy ott nem volt tatami. Ezért – a dojó pár lelkes tagjának kölcsönéből – megvettük az első 25–30 db szőnyegünket, ami már jelentős függetlenséget jelentett. Kb. két és fél évig “húztuk” itt is, aztán az iskolában egy gazdasági igazgató váltás miatt a terembér drasztikusan megemelkedett. Mivel az illetővel – nem csak a mi dojónk – nem tudott zöldágra vergődni, ismét új hely után néztünk.

Mostani helyünkre, a Baranyai téri gimibe ezután tettük át a székhelyünket, ami remélhetőleg már véglegesnek tekinthető (bár erre nem mernék mérget venni). Az évek során a tatami állományunk is szépen felfejlődött, jelenleg 140 m2-en edzünk.

2000-től a Misogi Aiki Dojo belépett a HBSE-be (Harmónia Budo SE), aminek jelenleg is tagja.

Régi hagyomány nálunk, hogy kora ősszel és tavasszal kimegyünk a természetbe dojó-edzőtáborba, ahol igyekszünk a természettel harmóniában eltölteni egy hétvégét, és főleg fegyveres technikákat gyakorlunk. A “törzshelyünk” Királyréten, a Börzsöny lábánál egy nomád menedékház lett, ahol nincs áram, nincs gáz stb., ám van erdő, patak, jó levegő és jó hangulat. 2009-től az ottani tulajdonosváltás miatt ez a lehetőség is megszűnt (hát hiába, valami rontás van a dojón ezügyben…), a Misogi táborok új helyszíne a festőiVérteskozma lett.
Emellett rendszeresen (ki-ki ideje és elkötelezettsége függvényében) látogatjuk a hazai edzőtáborokat (Tamura sensei (2010-ig), Savegnago sensei, Waite sensei, Suga sensei, G. Steger sensei, Várszegi Rudolf sensei, Molnár János sensei, Márton Imre sensei, Makó Ferenc sensei stb.) ill. a külföldi táborokat (Yamada sensei).

Történetünkhöz az is hozzátartozik, hogy 2001-ben a dojónk meghívására tartotta első hazai edzőtáborátGiuseppe Ruglioni sensei (6. dan), a Ki-Aikido európai vezetője. Utána még két alkalommal szerveztünk neki edzőtábort Budapesten; ezt követően az olasz mester meg is alakította magyarországi Ki-Aikido szervezetét. Ruglioni sensei a mi stílusunktól teljesen eltérő Ki-Aikidójával szintén hatást gyakorolt aikidós fejlődésünkre.

A dojónk irányultságát és szakmai fejlődését 2010-ben bekövetkezett haláláig alapjaiban Tamura Nobuyoshi sensei tanítása, Aikido szemlélete határozta meg. Az eltelt évek alatt sokat tanultunk Tamura sensei franciaországi tanítványaitól is, a rendszeresen hazánkba látogató Suga Toshiro (6. dan) és Jaff Raji (5. dan) senseijektől, továbbá egy másik Aikido-irány kiváló képviselőjétől, Giampietro Savegnago senseitől (8. dan), az európai Buiku Kai (a néhai Kobayashi Hirokazu shihan szervezete) technikai vezetőjétől.

Tamura sensei halálát Magyarországon is nagy űr követte, miközben a szakmai irányítása alá tartozó magyar Aikido szervezetek jelentős átalakuláson mentek keresztül.
A HBSE – és vele együtt a Misogi Aiki Dojo – Yamada Yoshimitsu sensei (8. dan), Tamura sensei régi barátja személyében találta meg a továbbfejlődés lehetőségét. A HBSE dojo-vezetői már többször részt vettek Yamada sensei európai edzőtáborain, többek között Bécsben, Barcelonában, Milanóban, Baselben.
2011-ben Budapesten hétvégi, 2012-ben pedig Agárdon nyári edzőtábort rendeztünk Yamada sensei első tanítványa, Donovan Waite sensei (7. dan) vezetésével.
2012-től a HBSE – és így a Misogi Aiki Dojo – hivatalosan is Yamada sensei nemzetközi Aikido szervezetének, az Aikido Sansuikai International-nek a tagja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése