Mi az Aikido?

Az Aikido egy japán eredetű harcművészet, melyet az önvédelemi ismeretek és a személyiség fejlesztése céljából gyakorolnak. Az aikido-t egyaránt tanulhatják nők, férfiak és gyermekek.

Az aikido gyakorlásával együtt jár:
  • Az önvédelmi ismeretek elsajátítása
  • A tudatosság fejlődése
  • Hajlékonyság és koordinációs képességek fejlődése
  • Önbizalom növekedése
  • Koncentráció javulása
Az Aikidoval személyesen is megismerkedhetsz országszerte működő klubjaink egyikében.

Az Aikido jellemzői


Az aikido egy japán eredetű tradicionális harcművészet. Eredetét és technikai felépítését tekintve a legtöbb hasonlóságot az ugyancsak japán jiu jitsu néhány ágával és a judoval mutatja.

Viszonylag fiatal harcművészet, magát az elnevezést az 50-es években kapta az alapítótól, Ueshiba Moriheitől. Az aikido nem csupán önvédelmi technikák gyűjteménye, hanem egy oktatási rendszer, mely segít fejleszteni a testet, az egészséget, a szellemet és a lelket is.

Gyakorlásához nem elég a fizikai erő, vagy a testi lazaság. Gyakorlójának hosszú távon az életvitele, a gondolkodásmódja is fejlődik. Javítja a koncentrációt és a kitartást, segít az empátia képességének fejlesztésében.

Mozgásvilágát megfigyelve szembeötlik a viszonylagos lágyság és a körkörösség. Magas szintű gyakorlóknál egyfajta játékosság is megfigyelhető a technikák végrehajtása közben. Ez a mozgásvilág tükröződik a szellemi tanításokban is: a direkt, agresszív megoldások helyett bíztat az emberibb, kompromisszumokat kereső konfliktuskezelésre. Fontos, hogy ezt ne keverjük össze a simulékonysággal és a konfliktuskerüléssel, de tulajdonképpen az is egy értelmezési mód. :-)

Az aikido technikák nincsenek szigorúan meghatározva. Alapelvek, alaptechnikák, sőt formagyakorlatok is léteznek, de a technikák gyakorlásának elsődleges célja megtalálni azt az utat, amelyen az egyén saját testi és szellemi adottságaihoz igazítva tudja alkalmazni ezeket az alapelveket.

Versenyek az aikido-ban nincsenek. Itt nem a másik legyőzése, hanem önmagunk és környezetünk megismerése, testünk és szellemünk csiszolása a cél. A versenyzés magával hozná a súlycsoportokat, a korosztályokat és fokozatosan leszűkítené a "tanításra alkalmas" emberek számát. Az aikido ma szinte bárki számára elérhető, nem szükséges különleges adottság, vagy elhivatottság. Mindenki a maga szintjén, a maga tempójában fejlődik.

A tudás kipróbálásának azért létezik két kontrollált módja is. Időnként, ha felkérnek rá, tartunk bemutatókat. Ilyenkor az edzésen gyakorolt technikák közül kiválasztjuk a látványosabbakat, szórakoztatóbbakat. A támadások keményebbek a technikák dinamikusabbak lesznek, előkerülnek az edzéseken ritkábban gyakorolt kombinációk és fegyveres gyakorlatok. Természetesen még mindig ugyanazon alapelvek szerint történik a végrehajtás, mint normál edzéseken. Sőt, a bemutatott technikák általában ezeket az alapelveket hangsúlyosabban is szemléltetik.

Másik módszer a megmérettetésre az övvizsga. A legtöbb aikido oktatási rendszer kyu és dan fokozatokból épül fel. A fokozatok megszerzésének általános módja a vizsga. Ezeken a vizsgákon a véletlenszerűen összeállított párok a bizottság irányításával bemutatják a kért technikákat. Az egyre magasabb szintű vizsgákon egyre bonyolultabb technikák, illetve egyre bonyolultabb végrehajtási módok, támadások kerülnek elő. A földharc technikák, az ütések, vágások, rúgások, fegyveres támadások, hátulról, vagy egyszerre több irányból érkező támadások mind fokozatosan belekerülnek a kért anyagba.

A tanulás legáltalánosabb módja a megfigyelés és az utánzás. Az edzéseken az oktató bemutatja a technikát és rövid magyarázatával csak a legfontosabb dolgokra hívja fel a figyelmet. Ahogy a tanuló fejlődik, a magyarázatok is fokozatosan elmaradnak. Ez a módszer nagyon jól fejleszti a megfigyelés és mozgáskoordináció képességét.

Az edzéseken többféle formában történik a gyakorlás. Legtöbbször pusztakézzel végrehajtható páros technikák fordulnak elő, de gyakran előkerül a három alapfegyver: a jo a bokken és a tanto használata is. A fegyverekkel történő gyakorlás kiegészíti és kiemeli a pusztakezes technikák részleteit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése