2011. március 31., csütörtök

Látogatás a „sógoréknál” – rövid beszámoló Yamada shihan bécsi edzőtáboráról

Az elmúlt hét szombat kora reggelén izgalmas útra indultunk néhányan Bécsbe, ahol Yamada Yoshimitsu Shihan tartott hétvégi edzőtábort. Yamada sensei-jel már korábban is találkozhattunk Kelet-Európában, pl. néhány éve Tamura sensei-jel Belgrádban tartott nagy sikerű edzőtábort, ami jól példázza közeli kapcsolatát a tavaly elhuny shihanunkkal.
Yamada Yoshimitsu sensei 1938-ban értelmiségi családban született. Fiatal korában egy közeli, rokoni kapcsolatnak köszönhetően hamar kapcsolatba került az aikidóval, személyesen láthatta az O-Sensei bemutatóját, ami azonnal nagy benyomást tett rá.18 évesen uchi-deshi-ként csatlakozott a Honbu Dojoba, ahol a II. Világháború utáni nehéz évek során sokszor fűtés sem volt. Szigorú napirend szerint éltek, ahol kora reggeltől késő estig edzettek, olyan állandó tanáraik voltak, mint Koichi Tohei, Kisaburo Osawa, Kenji Tomiki, Hiroshi Tada vagy Seigo Yamaguchi . A legtöbb uchi-deshi számára Koichi Tohei volt a példakép, Yamada sensei szoros barátságba került Yasuo Kabayashi-val, Kazuo Chiba-val, Mitsunari Kanai-val és Seichi Sugano-val.Yamada sensei az amerikai katonákat kezdte oktatni, így tökéletesítette angol nyelvtudását, egyre jobban vágyódott az USA-ba. 1964-ben egy véletlen folytán New Yorkba utazott, hogy a sérült Koichi Tohei helyett bemutatót tartson. Találkozott amerikai barátaival, felkérték a New York-i Aikikai vezetésére. Közeli barátja és sempai-a, Tamura Nobuyoshi sensei – aki az európai aikidó legfontosabb személyisége volt - támogatta, hogy megvesse lábát az amerikai földön.Yamada sensei-nek minden az alapoktól kellett megszerveznie New York-ban, a szűkös anyagi háttér miatt csak bemutatókkal tudták népszerűsíteni az aikidót, a médiára nem volt megfelelő fedezetük. Sajnos az akkori vízum törvények miatt feleségének a gyerekekkel vissza kellett utaznia Japánba.Yamada sensei akkoriban rengeteget utazott a Keleti Parton, az aikidó egyre nagyobb népszerűségre tett szert a sensei kitartó, nagyszerű munkája,bemutatói révén.1972-ben végre megoldódott a vízum probléma és Yamada sensei első útja Franciaországba vezetett Tamura sensei meghívására.A nyolcvanas évek a stabilizáció évei voltak, 1984-ben a New York-i Aikikai megnyitása után 20 évvel nyári edzőtábort rendeztek aikido Doshu Kisshomaru Ueshiba vezetésével.A sensei egyre többet utazott és 1992-ben meghívta egyik barátját a Honbu Dojo-ból, Seichi Sugano Sensei-t, aki csatlakozott a New York-i Aikikai-hoz, így ez az egyetlen iskola a világon, ahol egyszerre két, közvetlen O-Sensei tanítvány tanít.Yamada sensei jelenlegi az American Aikido Federation és a South American Aikido Federation elnöke, sok aikidó témájú könyv és DVD szerzője.Yamada sensei tanításában ortodox, a hosszú évek technikai fejlődése ellenére az eredeti alaptechnikákat próbálja módosítások nélkül továbbadni. Hisz abban, hogy erős alapok szükségesek a megfelelő későbbi fejlődéshez az aikidóban.Egyáltalán nincs ellenére a budo tanítását követő kemény, intenzív edzéseknek, szerinte ezek hozzájárulnak aikidokák testi és szellemi fejődéséhez, ugyanakkor nem bocsájtja meg a brutalitást és a butaságot a tatamin. 
Bécsben sok barátunkkal találkoztunk, a tatami hamar megtelt az osztrák és a környező országokból érkező aikidokákkal.

Az edzések jó hangulatban teltek, mindenki intenzíven gyakorolt a sportcsarnokban a kevés levegő és az egyre melegebb hőmérséklet ellenére.

Jutott idő az alaptechnikák kielemzésére, ismételten megcsodálhattuk az O-Sensei közvetlen tanítványának könnyed, ugyanakkor rendkívül precíz technikáit, amely inspirációt nyújt a tecnikáink tökéletesítéséhez és meríthetünk belőle a későbbi aikidó gyakorlásainkhoz.

Az edzéseket követő dan vizsgák során a sensei nem volt rest felállni a vizsgáztatói asztaltól és megmutatni a vizsgázóknak, pontosan hogyan érti a több támadós technikák végrehajtását – ez a budo kompromisszumok nélküli követése és tanítása maradandó példa mindannyiunk számára.
Hazafelé autózva sokat beszélgettünk az aikidó magyarországi helyzetéről, amit jelentősen beárnyékolt Tamura sensei tavalyi halála. A sensei-jel történt találkozás és az edzések atmoszférája mindannyiunkat megerősített abban, hogy jó úton járunk, pozitívan látjuk a HBSE ill. a magyarországi aikidó jövőjét, erőt meríthetünk Yamada sensei tanításából.

Makula Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése