2009. március 7., szombat

Sikertelen vizsga

Minden vizsgán benne van a pakliban, hogy valaki nem kapja meg az új fokozatot. Minél magasabb a fokozat, annál nagyobb erre az esély. Sikertelen vizsga esetén viszont nem szabad elkeseredni. A munka nem volt emiatt elvesztegetett idő.A tanuló így is fejlődött, csak esetleg nem abban az ütemben, vagy mértékben, mint ami elegendő lett volna az adott fokozathoz. A régi fokozat ettől még megvan, sőt bizonyára ennél több is. Az is előfordul, hogy valaki épp rossz passzban van, vagy rossz napja volt, ilyenkor nem úgy teljesít, ahogy azt máskor tenné. Az aikido viszont budo, azaz harcművészet. Itt gyakorláskor mindig azt kell szem előtt tartani, hogy az elért tudást bármikor meg tudd mutatni, tudd használni - úgy a tatamin, mint azon kívül. Van rá lehetőség, de nincs értelme a versenysportokban jól ismert csúcsra járatásnak. Ott ez külön tudományággá fejlődött, precíziós, érzékeny műszereket képeznek, amik adott körülmények között, adott időpontban tudnak nagy teljesítményt hozni. Itt soha nem tudhatod, hogy mikor lesz a megmérettetés, így mindig készen kell állnod. Nem időzített csúcsteljesítményre, hanem általános, bármikor alkalmazható tudás megszerzésére van szükség. És ezt a tudást kell nap, mint nap fejlesztened, aztán egy-egy vizsga alkalmával bemutatnod. Ott eldöntik, hogy ez a tudás megfelel-e az adott fokozat követelményeinek, látják-e a fejlődést a vizsgázóban és ez alapján döntenek.

Tamura sensei is megírta az aikido átadásáról írt könyvében, hogy nagyon sok esetben fordul elő, hogy egy vizsgázó nem kapja meg a következő fokozatot, pedig látszólag jobban teljesített, mint egy másik, aki viszont megszerezte. Az, aki gyenge teljesítménye ellenére megkapta a fokozatot, általában azért vizsgázott le, mert a bizottság biztos benne, hogy tovább már nem fog fejlődni az illető, nem érdemes visszahívni később. Arról viszont, aki nem kapta meg, sokszor az a véleménye a bizottságnak, hogy ennél sokkal többet is tud, esetleg fiatal kora miatt könnyebben adnak neki időt, hogy legközelebb jobbat mutasson.

Persze lehet, hogy a helyzet sokkal egyszerűbb ennél és aki nem kapta meg, az nem volt elég jó, míg aki megkapta, az viszont igen. Ezt mindenkinek magában kell elrendeznie, illetve kérheti a bizottság tanácsát, hogy miben kell változnia ahhoz, hogy legközelebb jobban teljesítsen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése